Çatı üzerine GES sistemi; doğada var olan güneş enerjisinden faydalanabilmeyi sağlar. Var olan güneş ışığının enerjiye dönüştürülebilmesi için kullanılan bir üretim teknolojisi olarak adlandırılabilir. Bu sistemlerin çalışabilmesi için de belirli bir sistematik düzen gerekir. Var olan güneş enerjisi çatı üzerinde oluşturulmuş paneller yardımı ile iletken hale gelir. Burada var olan doğru akım kullanılabilir ve alternatif akıma çevrilir. Çevirme aşamasında bu sistematik dönüştürücü yapı kullanılır. Buna güneş panelleri adı verilir.
Güneş panelleri içerisinde biriktirilmiş olan enerji kaynağı alternatif akıma dönüştürülerek kullanılabilir hale gelir. Güneş enerjisi panellerinin çalıştırmak için herhangi bir yan eklenti gerekmez. Güneşin bulunduğu her zaman diliminde otomatik olarak çalışma özelliğini gösterir. Süreçte kurulan sistematik yapı elektriği frekans ve düzeni ön planda tutarak var olan taşıma kapasitesi içerisinde depolar.
Çatı Üzeri GES Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Çatı üzerinde kurulan güneş enerjisi sistemleri yapının kendi kendini elektrik üretilmesini sağlamaktadır. Genellikle bireysel ev tipi sistemler binalarda kullanılmakla beraber farklı alanlarda da kullanılır. Ürünleri depolama amacı ile üretimi yapılmış bölgelerde, tarım ve hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı üretim tesislerinde, organize sanayi olarak adlandırılan gelişim bölgelerinde, ticaretin yapıldığı sahalarda, hastane, okul, otel, ülkenin farklı alanlarında hizmet sunan akaryakıt istasyonlarında kullanılabilmeye yatkınlığı bulunur.
Çatı üzerine güneş enerjisi santralinin kurulum süreci de kullanılan alanında boyutuna göre değişir. Kurulum öncesinde belirli bir projelendirme yapılır. Ardından onay sürecine geçer. Zeminde kullanılacak malzeme yapısı, tasarlanmış güneş panelinin kurulum alanı oluşturulur. Burada akü çevirici, şarjı, kontrol edici çeşitli ekipmanlar bir araya getirilerek kurulum süreci tamamlanır. Bu aşamalarda gerekli onay merciilerinde yapılan işlemlere dair lisanslamanın da çıkarılması gerekmektedir.